Bedford Gardens

minimally framed sliding glass doors to courtyard garden

minimal windows® were used to connect this original London townhouse and a neighbouring mews property together via a courtyard garden. The demolition of both the original home and the adjoining mews property made way to create a single luxurious family home whilst retaining the historic facade of the 19th Century house.

A contemporary, light-filled, family living room and kitchen now overlook a carefully designed courtyard garden through our slim framed sliding glass doors. For the architectural design, the minimally framed sliding glass doors were used to mirror the design of the original house onto the adjoining mews property. The two sets of minimal windows® are completely parallel to each other allowing access to the courtyard from both the dining area to the new home office.

Access to the basement can be made via the courtyard and required handrails, therefore frameless glass balustrades were used to allow the natural light to flow into the family home and provide uniterrupted views through the minimal windows®.

The flush threshold of the minimal windows® creates a seamless transition between both internal and external living spaces, which is enhanced by the cohesive flooring across both living spaces.

The adjoining mews house has also been re-built in a contemporary style providing ancillary accommodation with a new 300m2 basement below. This large, light-filled basement accommodates a well-appointed pool and spa, family media room, and formal entertaining space and also includes a second catering kitchen, large staff flat, plant and utility rooms, walk on glass floors have also been incorporated to maximise the natural light levels.

Photo Credit: Nash Baker

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter